De Nieuwsbode

"Een Verhaal van Verzet en Overlevingsdrang."

 

De Nieuwsbode was een verzetskrant die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland actief was. Het was een belangrijk communicatiemiddel voor het verzet en speelde een cruciale rol bij het verspreiden van informatie en het inspireren van hoop onder de bevolking. Het verzet had echter te maken met grote uitdagingen, aangezien hun normale inkomsten verloren waren gegaan als gevolg van de Duitse bezetting.

 

De naam "De Nieuwsbode" werd gekozen om in gesprekken afgekort te kunnen worden tot DNB, wat ook de initialen waren van het Deutsches Nachrichten Büro. Vanuit Utrecht werden de kranten naar verschillende provincies in Nederland gebracht, waaronder Noord- en Zuid-Holland, Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Het verzet slaagde erin om de krant te blijven publiceren, zelfs nadat de leiding in het begin van 1944 werd gearresteerd als gevolg van verraad. De zetel van de krant werd verplaatst naar Amsterdam, waar de redactie in handen kwam van C. Erends. Gedurende enige tijd had het verzet zelfs een luisterpost in de Vrije Universiteit, waar ze de redevoeringen vanuit Engeland met een dictafoon opnamen.

 

Op 5 augustus 1944 werden C. Erends en zijn verloofde, mej. A. Barink, gearresteerd en nam de zetter J.A. de Vries de leiding over. Ondanks deze tegenslagen bleef De Nieuwsbode verschijnen, om te voorkomen dat de Sicherheitspolizei zou vermoeden welke belangrijke rol Erends had vervuld. H. Oldenburger werd een medewerker van de krant. De verzending naar andere steden eindigde na het uitbreken van de Spoorwegstaking, maar in verschillende plaatsen bleef De Nieuwsbode zelfstandig verschijnen.

 

Het verzet heeft echter een zware tol betaald voor hun moedige daden. J.W. Mobach en medewerker G. van Dijk zijn overleden in het concentratiekamp Neuengamme. C. Erends werd op 26 oktober 1944 in Haarlem gefusilleerd als represaille voor een aanslag op een Duitser. M.T. Mobach, T.W. Mertens, H. van Egdom, mej. Schouten, J. Hoekstra, Rudi Jansz en R. Petersen hebben tot aan de bevrijding vastgezeten in concentratiekampen. H. van Apeldoorn sneuvelde tijdens een gevecht tegen de Duitsers.

 

Hoewel het oorspronkelijke plan van de oprichters was om de publicatie direct na de bevrijding te beëindigen, werd De Nieuwsbode in sommige plaatsen legaal voortgezet. In de Achterhoek bijvoorbeeld, werd de krant onder dezelfde titel voortgezet, terwijl in Haarlem een fusie plaatsvond met "De Uitkijk", een ander illegaal verzetsblad. In Utrecht fuseerde De Nieuwsbode met een ander blad genaamd "De Nieuwsbode; orgaan van de vrije pers".

 

Bekijk hieronder de verzameling van,

De Nieuwsbode