Het Parool

Een Historisch Amsterdams Dagblad tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Het Parool is een iconisch Nederlands dagblad dat zijn oorsprong vond als sociaaldemocratisch verzetskrant tijdens de Tweede Wereldoorlog. De krant was voornamelijk gericht op de stad Amsterdam en is sinds het opheffen van een andere Amsterdamse krant, De Courant/Nieuws van de Dag, in februari 1998 de enige krant die zich specifiek op Amsterdam richt. Sinds 31 maart 2004 verschijnt Het Parool in tabloidformaat en is het sinds 1 januari 2010 onderdeel geworden van De Persgroep Nederland, voorheen PCM.

 

Als een Amsterdams dagblad heeft Het Parool een sterke band met de stad en richt het zich op het nieuws en de gebeurtenissen die zich daar afspelen. Met een oplage van 41.571 exemplaren in 2017 en onder leiding van hoofdredacteur Kamilla Leupen, blijft Het Parool een belangrijke bron van informatie en nieuws voor Amsterdammers.

 

De geschiedenis van Het Parool gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog, toen het fungeerde als een verzetskrant. Onder leiding van hoofdredacteur Herman Sandberg koos Het Parool tijdens de Vietnamoorlog de zijde van de Verenigde Staten, hoewel het vanwege zijn sociaaldemocratische verleden meestal wordt gezien als een politiek linkse krant.

 

Tijdens de oorlogsjaren, van 1941 tot 1945, diende Het Parool als een belangrijk medium voor het verzet. Het begon als een gestencild illegaal krantje genaamd De nieuwsbrief van Pieter 't Hoen, dat politiek nieuws verspreidde. Onder leiding van Frans Goedhart groeide het krantje uit tot Het Parool, met oprichters zoals Lex Althoff, Koos Vorrink, Hans Warendorf, Maurits Kann en Jaap Nunes Vaz. Het Parool speelde een cruciale rol bij het informeren en inspireren van mensen tijdens de bezetting.

 

Bekijk hieronder de verzameling van,

Het Parool